O nás
My ve vermifarma.cz věříme, že v dnešní době již lze pěstovat potraviny s použitím pouze organických, tedy zcela přírodních hnojiv a bez použití zbytečných chemikálií. Proto by i naše děti měly mít ve školách přístup ke zdravým potravinám, pěstovaným v bio kvalitě, jak to naše přírodní hnojiva umožňují. My se o to již od roku 2021 snažíme.
Jsme rodinná firma z Roudnice nad Labem. Chováme žížaly eisenia fetida/andrei a jejich prostřednictvím zpracováváme koňský hnůj. Díky jejich nekonečné chuti k jídlu vznikají cenné výkaly, které tvoří hlavní surovinu pro naše organická hnojiva vermikompost a žížalí čaj.
V létě roku 2018 po prodlouženém víkendu jsem šel s rodinou nakupovat do místního supermarketu. Hned u vchodu, v sekci ovoce a zeleniny, jsem si na podlaze všiml plné přepravky nahnědlých banánů. Po dotazu u prodavače jsem jistil, že už nejsou vhodné k prodeji a že budou zlikvidovány. Ihned jsem začal přemýšlet o jejich dalším využití, když už k nám cestovaly tisíce kilometrů. Doma jsem sedl k internetu, a když jsem nakonec narazil na vermikompost, okamžitě mě myšlenka recyklace již nepotřebných potravin zaujala.
Tato myšlenka se nádherně snoubila s naším zájmem o pěstování našeho vlastního ovoce a zeleniny na malé zahrádce za domem. Hnojit jsme rozhodně chtěli přírodními hnojivy, abychom si byli schopni vypěstovat úrodu i v bio kvalitě. Koupili jsme tedy vermikompost. Z vlastí zkušenosti jsem z něj byl tak nadšený, že jsem si chtěl toto 'černé zlato' sám vyrobit.
A po pár letech vlastních zkušeností, pokusů a omylů, jsem založil vermifarma.cz. Firma se zabývá chovem žížal eisenia fetida/andrei a jejich využití při kompostování druhotných produktů chovu hospodářských zvířat, konkrétně koňského hnoje.
Prostý návrat k přírodě
Všude kolem nás slyšíme, jak bychom se měli chovat lépe k přírodě, jak bychom měli více třídit a recyklovat odpad. A přitom je to tak jednoduché. My jsme přeci také součástí přírody. Nikdo nechce jíst narůžovělá rajčata z dovozu, když si může doma, z lokálních zdrojů, vypěstovat čerstvá, tmavá a šťavnatá, které lze hned po utrhnutí jíst. V našich zeměpisných podmínkách toto sice nelze tak snadno praktikovat celoročně, ale alespoň sezónně můžeme současně dbát o přírodu a vědět co jíme. A do této rovnice také zcela přirozeně spadá vermikompost, jež je vyroben žížalami zcela přirozeně a také z lokálních zdrojů.
Zvlášť v této době nárůstu maloobchodních cen základních potravin, jako třeba ovoce a zeleniny, je ideální spojit příjemné s užitečným. Proč mimo jiné tyto ceny letí vzhůru? Je to nárůstem cen energií, paliv a hlavně umělých hnojiv, které se pro masovou výrobu těchto potravin používají. Vermikompost se proto nabízí jako ideální řešení tohoto problému. V kombinaci s pěstováním vlastního ovoce a zeleniny, třena jen na balkóně v truhlíku, je snadno dostupné zcela pro každého. Nejen že žížalí kompost obsahuje požadovanou výživu ve formě N,P a K, navíc s benefitem obrovského obsahu mikrobiologie, která se v něm přirozeně nachází.
Proto je našim cílem představit vermikompost širokým masám naší populace. Lidé tak mohou nejenom dostupným způsobem udělat něco pro své zdraví, ale zároveň i podpořit přírodně vyrobené lokální výrobky.
Váš Michal Lipnický