O nás
V dnešní době již přece lze pěstovat potraviny za pomoci pouze organických, tedy zcela přírodních hnojiv a bez použití agresivních chemikálií. Děláme to přeci pro naše děti a vnuky, aby i oni měli přístup ke zdravým potravinám, které budou snadno přístupné a které si budeme běžně schopni sami doma vypěstovat, a ne jen draze koupit v supermarketu. A přesně o to se od roku 2021 snažíme.
Jsme rodinná firma z Roudnice nad Labem. Chováme žížaly eisenia fetida/andrei a jejich prostřednictvím zpracováváme koňský hnůj. Díky žížalí nekonečné chuti k jídlu vznikají cenné výkaly, které tvoří hlavní surovinu pro naše organická hnojiva vermikompost a žížalí čaj.
V létě roku 2018 jsme šli po prodlouženém víkendu s manželkou a ročním synem na běžný nákup do místního supermarketu. Hned u vchodu, v sekci ovoce a zeleniny, jsem si na podlaze všiml plné přepravky nahnědlých banánů. Po dotazu u prodavače jsem jistil, že už nejsou vhodné k prodeji a že budou zlikvidovány. Ihned jsem začal přemýšlet o jejich dalším využití, když už k nám nakonec zbytečně cestovaly tisíce kilometrů. Doma jsem sedl k internetu, a když jsem nakonec narazil na vermikompost, okamžitě mě myšlenka recyklace již nepotřebných potravin zaujala.
Tato myšlenka se nádherně snoubila s naším zájmem o pěstování vlastního ovoce a zeleniny na malé zahrádce za domem. Hnojit jsme rozhodně chtěli přírodními hnojivy, abychom si byli schopni vypěstovat úrodu i v bio kvalitě, a tím si také dopřáli to nejlepší. Koupili jsme tedy hotový vermikompost. Po čase jsme z něj byli tak nadšeni, že jsme se rozhodli si tohle 'černé zlato' sami vyrábět.
A po pár letech vlastních zkušeností, pokusů a omylů, jsem založil vermifarma.cz. Firma se zabývá chovem žížal eisenia fetida/andrei a jejich využití při kompostování druhotných produktů chovu hospodářských zvířat, konkrétně koňského hnoje.
Pochopitelně, aby toho nebylo málo, za nějakou dobu jsme začali testovat i vlastní žížalí čaj. Tento tekutý biostimulant je ideálním sprinterem, pro jeho schopnost okamžitě dodat rostlinám potřebnou výživu. Podává tak svému parťákovi vermikompostu, takovému běžci na dlouhou trať, pomocnou ruku pro rychlejší uvolňování potřebných živin.
Prostý návrat k přírodě
Všude kolem nás slyšíme, jak bychom se měli chovat lépe k přírodě, jak bychom měli více třídit a recyklovat odpad. A přitom je to tak jednoduché. My jsme přeci také součástí přírody. Nikdo nechce jíst narůžovělá rajčata z dovozu, když si může doma, z lokálních zdrojů, vypěstovat čerstvá, tmavá a šťavnatá, které lze hned po utrhnutí hned jíst. V našich zeměpisných podmínkách toto sice nelze tak snadno praktikovat celoročně, ale alespoň sezónně můžeme současně dbát o přírodu a vědět co jíme. A do této rovnice také zcela přirozeně spadá vermikompost, jež je vyroben žížalami zcela přirozeně a také z lokálních zdrojů.
Zvlášť v této době nárůstu maloobchodních cen základních potravin, jako třeba ovoce a zeleniny, je ideální spojit příjemné s užitečným. Proč mimo jiné tyto ceny letí vzhůru? Je to nárůstem cen energií, paliv a hlavně umělých hnojiv, které se pro masovou výrobu těchto potravin používají. Vermikompost se proto nabízí jako ideální řešení tohoto problému. V kombinaci s pěstováním vlastního ovoce a zeleniny, třena jen na balkóně v truhlíku, je snadno dostupné zcela pro každého. Nejen že žížalí kompost obsahuje požadovanou výživu ve formě N,P a K, navíc s benefitem obrovského obsahu mikrobiologie, která se v něm přirozeně nachází.
Proto je vermikompost ideální a již snadné řešení pro každého. Nejenom, že každý dnes může dostupným způsobem udělat něco pro své zdraví, ale zároveň i podpořit přírodně vyrobené lokální výrobky.
Váš Michal Lipnický
